Arbeta med fotografering

Är man hellre den person som står bakom kameran än framför den, och om man är beredd att satsa på fotografering kan fotografyrket vara något att arbeta inom. Det är ett yrke där man får möjlighet att styra sig själv till stor del, man kan starta upp eget företag eller anställas. Dessutom får man se en hel del olika saker beroende på hur samt var man arbetar.

Vilken utrustning behövs?

Om man vill arbeta som egenföretagare krävs i regel mer fotoutrustning än om man anställs. Som anställd brukar det finnas utrustning man kan låna under arbetet, men arbetar man för sig själv måste man ha allt som kan tänkas behövas. En bra kamera, bra objektiv och blixtar är det första man bör införskaffa. Man kan sedan bygga på utrustningen efter hand med stativ, studiolampor och liknande. Det man inte heller bör missa är olika rekvisita till fotograferingarna beroende på vad man ska fota.

Få igång eget företag

Vill man starta eget företag som fotograf finns det en hel del saker att tänka på. Man ska registrera företaget, skapa en bra logotyp design och kanske sätta ihop en hemsida. Man bör också organisera en portfolio med bilder man tagit som man sedan kan visa framtida kunder. Det gäller också att ha koll på ekonomin så man verkligen kan köpa in den utrustning som behövs.

Måste man vara utbildad?

Det finns ett antal olika utbildningar man kan gå för att bli fotograf. En del av dem går på distans, vissa på högskola och en del organiseras av professionella fotografer. Det finns dock inget krav på att man ska vara utbildad för att man ska få kalla sig fotograf. Det får vem som helst göra. Som seriös utövare av yrket bör man dock se till att man verkligen vet vad man gör.

Vad kan man fotografera?

Som fotograf kan man ta bilder av det mesta. Många anpassar sig efter kunden, medan vissa specialiserar sig på bröllop, djurfotografering eller kanske fotografering av bilar. Det är helt enkelt bara fantasin som sätter gränser, samt efterfrågan från kunderna. Något många vill fotografera är sina barn, eller sig själva. Att ha vissa färdigheter i just människofotografering kan därför vara väldigt bra, även om man i första hand vill fotografera andra saker. På så sätt får man en större kundkrets och mer inkomster.

freedom