Fyra sätt att använda dina fotografier

Du älskar att fotografera. Datorn är full med vackra foton, men du vet inte vad du ska göra med alla dina bilder.

1# Förstora och rama in

Det finns så många skickliga fotografer i Sverige som fyller sina datorer med fina naturbilder, sköna foton på nära och kära och snygga stadsvyer från när och fjärran. Istället för att förstora de bästa fotografierna och sätta upp dem på väggen. Det är så mycket roligare att skapa egna ”posters” och tavlor, istället för att köpa. Sätt upp dina reseminnen eller den fina bilden från förra sommaren då du vandrade i fjällen eller plockade blåbär. Riktigt skickliga fotografer kan ta bilder på nästan vad som helst och skapa något unikt. För att det ska bli roligt att göra förstoringar ska du naturligtvis rama in dem. Gå in på Desenio och köp ramar och skapa en snygg tavelvägg.

2# Ge bort i present

Din kompis fyller år. Vad ska du ge bort i födelsedagspresent? Varför inte göra en förstoring från ett gemensamt minne? Eller ett vackert naturfoto som du vet att din kompis kommer tycka om. Vill du att din kompis garanterat ska uppskatta bilden så är det smart att ta ett skönt porträtt av födelsedagsbarnets hund, katt, häst eller naturligtvis barn. Köp till en snygg ram så har du en jättefin present att ge bort.

3# Sälj bilderna som posters

Vet du om att det finns plattformar som låter dig sälja dina fotografier som posters? Om du är en riktigt skicklig fotograf så kan du leta upp en plattform där du kan lägga in dina kort, och sedan sälja till intresserade. Det fina med sådana plattformar är att du kan sälja över hela världen. Det kan också vara smart att du skapar en egen webbshop där du också säljer dina bilder.

4# Bildbanker

Ett annat sätt att tjäna pengar på dina foton är genom att lägga upp dem på fotobanker som iStock. Konkurrensen på fotobankerna är väldigt stor, men om du har ett öga för vad företag och personer vill ha, så har du stora möjligheter att få dina bilder sålda. Ett smart sätt att både få passiv inkomst och få mer pengar att köpa fotoutrustning för. Innan du lägger upp dina bilder på en bildbank kan det vara klokt att du först tittar på andras bilder. Du behöver ofta bli godkänd innan du får lägga upp dina fotografier. Du måste även förstå själva affärsidén med bildbanker. En bildbank är en plattform dit företag, media och privatpersoner går när de vill ha snygga professionella bilder. Det innebär att ditt foto på en hälsosam tallrik med sallad, lax och soltorkade tomater kan säljas om och om igen. För varje försäljning får du ett par kronor. Fotografer som lever heltid på att sälja till bildbanker har portfolier med tusentals foton.

freedom