Så gör du posters av dina fotografier

Du som fotograferar känner säkert igen känslan av att ha tagit ett perfekt foto. Det finns så himla mycket omsorg och övning bakom den där fina bilden, så det är självklart att du vill göra något med den. Något mer än att lägga upp den på Instagram, vill säga.

Genom att redigera bilderna i exempelvis Lightroom kan du ge dem en extra touch, anpassa deras storlek och sedan skicka i väg dem till ett tryckeri som medtryck.com för att få dem som posters.

Det kommer ge ditt hem en personlig prägel. Samtidigt kommer du påminnas om ögonblicket när du och kameran var ett.

Tips för att göra posters av fotografier

Så hur gör du då posters av dina foton? Det finns många olika tillvägagångssätt. Först och främst bör du välja ut en bild som gör sig bra i posterformat. Därefter bör du bestämma storleken.

Beroende på tryckeri finns olika posterformat att förhålla dig till. Tänk på att det finns storlekar som passar bättre ihop än andra. Om du väljer A4 bör du hålla dig till de närliggande formaten A3, A5 och så vidare. Annars är risken att det inte blir snyggt när du mixar och matchar olika posters.

Med rätt bildredigeringsprogram kan du alltid ändra fotot. Du kan beskära, vrida och vända på det. Du kan till och med hitta det gyllene snittet utan ansträngning. De olika verktygen gör det inte ens till en konst att uppnå harmoni i fotot.

Genom att lägga till effekter och filter kan du skapa en helt ny bild utifrån fotot. Kanske skulle du vilja lägga till ett färgfilter och/eller en bokeh-effekt? Det här är fullt görligt så länge du har verktygen för det.

Det räcker inte bara att spara fotopostern i rätt storlek, den måste också ha rätt upplösning och färg. Glöm därför inte att spara din poster i 300 dpi och i CMYK. När du ska trycka något till en fysisk produkt fungerar CMYK i regel bättre än RGB.

Sådana här inställningar gör du i bildredigeringsprogrammet och inför att du ska spara ner postern. Väl sparad i en passande fil – exempelvis .jpg och .pdf – återstår bara att skicka in den digitalt till tryckeriet.

freedom