Att fotografera djur

Det finns en hel del att tänka på om man ska fotografera djur. Ofta kan det vara bra att öva på sällskapsdjur eller djur i trädgården innan man tar på sig ett uppdrag att fotografera någon annans djur mot betalning. Man kan ofta inte säga till ett djur att ha en viss position eller liknande utan det gäller att både ha tid och tålamod för att bilderna ska bli bra.

Vissa djur är lättare att fota än andra. Många djur kan vara rädda för kameran eller människan, medan andra befinner sig för långt borta för att kameran ska kunna fotografera dem. Om man ska fotografera hästar kan de ofta befinna sig i mörka miljöer som ridhus och stall. Dessa sorters omgivningar är utmanande för en fotograf eftersom att man behöver ställa in kameran så den fryser rörelser. Samtidigt måste man få in ljus i bilden. Generellt sett bör man alltid försöka undvika blixt när man fotograferar djur eftersom att djuren lätt kan bli skrämda av den. Det är ofta bättre att försöka ta bilderna utomhus, eller i en omgivning med bra belysning. Om inte detta går kan det vara nödvändigt att ordna ljussättning på annat sätt.

När det gäller skärpan är det viktigt att man inte använder ett för kort skärpedjup när man fotograferar. Då kan man få skärpan på fel plats. Man bör också se till att man verkligen lägger skärpan på ögonen. Så länge ögonen hålls skarpa spelar det inte så stor roll om nosen blir lite oskarp. Det är ögonen på djuret man vill ha kontakt med. Det är också bra om man kan ta hjälp av någon som kan påkalla djurets uppmärksamhet på lämpligt sätt. Då kan man få djuret att rikta blicken dit man vill.

freedom