Att tänka på när man reser

Oavsett om man är amatör eller proffsfotograf så finns det en hel del saker att tänka på om man vill ta

bra bilder när man reser. Dels bör man tänka på det praktiska, som hur många kilon man får ta med sig på planet och om det kan vara värt att betala lite extra för att få ta med sig tung eller otymplig utrustning. Det här är något som kan kosta en rejäl slant så innan du ger dig av på den där fantastiska resan, se till att du vet exakt hur mycket du vill ta med dig. Att betala för extra bagage är mycket billigare om man gör det över nätet innan man åker än att stå på flygplatsen och bli given en straffavgift av en argt stirrande incheckningsexpedit!

När man väl är på plats gäller det att ta precis de bilder som man hade föreställt sig innan man åkte. Är planen att ta klassiska vykortsbilder eller vill man specialisera sig på något? Det är något man kan ta sig en funderare på innan man ger sig av men det är ganska vanligt att fotografer, då de kommer fram till sina destinationer, plötsligt upptäcker något unikt eller extra vackert och därefter vill specialisera sig på bilder av just dessa motiv. Med handen på hjärtat så har Colosseum i Rom eller Taj Mahal i Agra fotograferats från alla möjliga vinklar och under alla tider på dagen, så som fotograf kan det kännas lite urvattnat att bara ta de klassiska och konventionella semesterbilderna.

Vill du göra något unikt så försök i stället att hitta ett motiv eller en detalj som är mer specifik och personlig. Det kan till exempel röra sig om att fokusera på en återkommande färg eller varför inte katter som rör sig runt de berömda monumenten. Fotografera turister som tar selfies framför världens stora landmärken eller hitta fascinerande sprickor i berömda byggnader för att betona att de håller på att rasa samman eller förstöras av föroreningar. Det är lite grann som när man väljer Tapeter då man antingen kan köra med de klassiska alternativen eller välja ett motiv som är totalt utanför den traditionella ramen.

Som fotograf är det framför allt den inre visionen man måste följa men om man planerar att sälja sina bilder är det särskilt viktigt att man hittar en fräsch infallsvinkel som väcker intresse och nyfikenhet. Detta är inte alltid det lättaste så det gäller att man läser på om den plats man skall besöka liksom tar sig tid att observera allt noggrannt. Ibland kan det vara mer värdefullt att sätta sig på ett café och studera omgivningarna när man anländer innan man kastar sig in i själva fotograferandet.

freedom