Vad får man fotografera?

Om man ska börja med fotografering är den allra viktigaste frågan vad man verkligen får fotografera. Det finns ett kort och enkelt svar på den frågan. Man får fotografera allt och alla, förutom vissa skyddsobjekt. Det kan röra sig om militära eller civila anläggningar. Om fotoförbud råder är det dock skyltat mycket tydligt.

Om man vill fotografera människor på gatan är det helt fritt. Man får faktiskt i princip fotografera var man vill, och vem man vill. Det spelar ingen roll om man fotograferar en människa på nära håll eller flera personer i en större folksamling. Man behöver heller inte fråga först. Det är dock trevligast att fråga, men om man vill ha ögonblicksbilder är det inte så lätt. Då kan det vara ett alternativ att ta bilderna och sedan fråga om man får använda dem efteråt. Även om en person ber om att man ska sluta, eller hotar med något får man faktiskt fortsätta fotografera. Det finns heller ingen gräns för hur nära man får stå när man tar bilder. Man får i princip hålla ett makroobjektiv precis framför näsan på en person. Man får dock inte hindra en person från att röra sig, eller uppträda störande. Man får heller inte hålla fast någon. Det finns dock vissa gränser för hur bilderna får användas.

Om en granne i lägenheten mitt emot inte drar ner persiennerna när denne ska byta om och man får för sig att fotografera denne genom fönstren från sin egen lägenhet, får man då fotografera? Detta är ett mycket klassiskt exempel. Sanningen är faktiskt sådan att man får fotografera! Även om det kan vara lite suspekt spelar det faktiskt ingen roll att grannen är i sitt eget hem eller att man fotograferar denne helt i smyg mot dennes vilja. I augusti 2004 fastslog Malmö Tingsrätt att man inte kan dömas för att filma eller fotografera någon mot dennes vilja. Om bilderna sprids kan man dock dömas för förtal, men fotograferingen är fullständigt tillåten.

Det är alltså upp till varje fotograf vad denne vill fotografera. Det är inte så enkelt att veta vad man vill arbeta med redan från början. Det kan därför vara smart att provfotografera flera olika saker för att se vad man gillar och vad man är riktigt duktig på. Många fotografer gillar inte att fotografera människor, utan de håller sig i stället till djur eller natur, medan andra är precis tvärtom. Eftersom det är så pass fritt att fotografera kan man lätt finna nya och intressanta saker att fånga på bild. Dessutom kan man enkelt öva på olika ljussättningar, perspektiv och en hel del annat bara genom att fotografera på olika platser och med flera olika motiv i åtanke.

freedom