Fotografera speciella tillfällen

Idag fotograferar vi väldigt mycket, särskilt med mobiltelefonerna. Ibland tar vi så mycket kort att vi knappt orkar titta på dem – särskilt om alla kort ser nästan likadana ut. Vid speciella tillfällen, som studenten, bröllop, fester och familjehändelser, vill vi att korten ska bli något extra. Hur kan man utvecklas som fotograf och ta bilderna som står ut från mängden?

Studenten

Att ta studenten är något särskilt: efter mycket arbete går man från att vara barn till att bli vuxen – i alla fall kan det kännas så. Det är en dag alla kommer ihåg och som många har längtat efter. Klasskamraterna, klädsel och allt det festliga – förutom att gymnasiet är färdiggjort. Hur får man de bästa studentbilderna? Först och främst bör du ha gjort en fin skylt till den som tar studenten. Att göra en snygg studentskylt kan du lätt få hjälp med online. Då får du också hjälp med frågor som redigering och bra bildkvalitet, sådant hittar du mer om på ”Frågor & Svar” hos BGA Fotocenter – bästa sättet att få en studentskylt som också studenten kommer att bli nöjd med!

För att få fina studentbilder bör du tänka på vilken väg som karavanen kommer att åka med lastbilar och traktor med studenterna på flak. Om du står bredvid gatan, så kommer bilden inte bli så bra: det blir mer fordon är människor och de andra som tittar på kommer vara med på bilden. Du bör istället leta efter en lite högre plats, kanske ett fik eller en balkong, så att du kan ta flera slags bilder. För riktigt bra studentbilder bör någon annan också vara placerad nära marken – så att alla bilder inte ser likadana ut.

Bröllop och fester

De finaste bröllopsbilderna är oftast tagna utomhus i bra väder. Det är möjligt att som bröllopsgäst ta bra kort på vigseln, men då de flesta brudpar har en särskild fotografi, så är det inte så nödvändigt. Det är också viktigt att inte ta kort på någon annans bekostnad, så att de inte ser, eller att man stör genom att stå eller sitta på huk i gången. Du får istället fokusera på att fotografera efter vigseln och på festen.

För att inte alla kort ska bli halvmörka och bestå av leende människor som sitter vid ett bord och tittar in i kameran, samtidigt som andra gästers ryggar eller armar skymmer dem, så måste du gå nära. Gå fram till borden och ta bilder på både brudpar och gäster – gärna bilder då de är naturliga och inte vet att du fotograferar dem. Detsamma gäller fester. Både bröllop och festar innehåller intressant detaljer – tårtan, maten, blommor, vacker sal eller uteplats. Försök att hitta nya och intressanta vinklar på festen. Det är också roligt för de andra gästerna att få ett fint fotografi på sig själva en månad efter festen via MMS eller mejl eller sociala medier. Testa att gå lite utanför själva festhändelsen och ta ett kort på avstånd, eller uppifrån en trappa eller genom ett fönster. Bästa sättet att fotografera är att våga leka och både gå nära objekten och ta bilder som fångar helheten.

freedom