Framhäv dina bilder

Det är lätt att samla på sig bilder i väntan på att besluta sig om vad man ska göra med dem. Du kan även vara rejält begåvad som fotograf och komponera vackra, spännande bilder fulla av atmosfär, men känslan i dem kan lätt försvinna om man sedan inte väljer rätt sätt att framhäva dem.

Det krävs en del planering för att ge dina bilder rättvisa innan du hänger upp dem. När du valt ut dina bästa foton och beslutat vilka som ska få en plats i ditt hem, är det viktigt att tänka på val av ramar samt i vilka rum bilderna ska sättas upp. Typen av ram men även färgen samspelar med eller stjälper dina foton, så här är det viktigt att vara noggrann. Olika typer av ramar framhäver olika element i din bild, så även om du väljer mellan ett flertal ramar i samma färg kan det ändå ha betydelse för resultatet på väggen. En större bild kan må bra av att ha en bredare ram, eftersom ramen ska fånga in bilden och hjälpa till att dra till sig ens uppmärksamhet. Du behöver även ägna en tanke åt vilken typ av tavelglas du vill använda. Det finns till exempel så kallat clarityglas som tar bort riktigt mycket av UV-strålningen från solen, vilket gör att färgerna håller sig bättre, och det här glaset är även helt reflexfritt.

Hur och var du hänger upp dina bilder avgör också hur de framhävs. Det finns flera olika sätt att ta sig an tavelväggen, eller så väljer du att ha tavlorna på andra ställen, de måste ju inte upp på väggen alla gånger. Allt handlar om ditt tycke och smak, men en bra förberedelse är att testa din plan genom att dels mäta noga, men även att lägga ut tavlorna på golvet för att få en överblick och se att din teori fungerar.

Det finns alltså mycket att tänka på när det kommer till att hänga upp dina bilder och framhäva dem på bästa sätt. Som avslutande tips är det också viktigt att tänka på vilka bilder du väljer till vilka rum, samt vikten av tavelbelysning. Vill du att tavlorna ska smälta in i stilen eller kanske stå ut och överraska? Kanske är ni flera i familjen och det finns många viljor? Sätt er ner och diskutera så att alla känner att de är delaktiga i besluten. Då brukar det bli allra bäst.

freedom