Skönhet och sanning

Kan man se sanningen om man gör ett foto-porträtt av en människa? Vilka egenskaper är svåra att dölja för kameran? Fåfänga och girighet?

Det finns en viss skillnad mellan kemisten Marie Curie, och en mellanchef som håller medarbetarsamtal med personalen före jul. (Dessutom handlar samtalet mest om chefen själv.) Marie Curie ligger, liksom författaren Viktor Hugo och några andra storheter, begravda på Pantheon i Paris. Det står brinnande kandelabrar framför deras gravar. Orsaken är att de har bidragit till världens utveckling. Mellanchefen är inte så intresserad av vad som händer utanför kontoret.

Skönhet i hemmet

Efter ett långt arbetsmöte där du måste hålla färgen och vara taktisk är det skönt att koppla av i hemmiljön. Det finns posters på BGA.se som ger dig möjligheter att dekorera dina väggar med motiv ur konsthistorien. Företaget egna formgivare har också tagit fram porträtt på kända personer som Ronaldo, Zlatan och Frida Kahlo.

Hemligheterna avslöjas

Ett porträtt kan ge dig en bild av hur en persons uppväxtmiljö varit. Norges kung Harald V ser självbelåten ut på ett foto och vi förstår att han sedan barnsben befunnit sig i en miljö där omgivningen hela tiden uppmuntrat hans ego.

Du kan tycka att en person ler tillgjort på ett foto, men det är omöjligt att leva utan att kompromissa ibland. Du såg förmodligen likadan ut när du skakade hand med en elak släkting som du bara träffar en gång om året.

Ibland går människor igenom motgångar som utvecklar karaktären. Du kan se skillnad på foton som tagits av en person före och efter en stor händelse. Den högfärdiga personen ser plötsligt ödmjukare ut. Någonting har fått personen att bli mer fundersam, och mindre självsäker.

freedom