Grundutrustning för fotografering i studio

Om man ska fotografera i studio finns det en del utrustning man behöver ha. För det första måste man ha en bra kamera. Beroende på hur mycket man tänkt arbeta med fotografering kanske man till och med behöver flera kameror. Det finns flera olika modeller av systemkameror och de allra flesta är bra men på olika sätt. Det finns flera billiga modeller som är snabba och har hög kvalitet. De saknar ofta mer avancerade finesser men fungerar bra till familjebilder med mera. Om man vill ta mer avancerade bilder är det ofta objektivet man bör lägga mer pengar på. En kamera kan ha ett högt antal megapixlar, men är objektivet inte bra spelar megapixlarna ingen roll. Det är därför mycket viktigt att se till att skaffa objektiv som passar bra till det man ska fotografera och lägga lite extra pengar på dem.

Det kan också vara bra att införskaffa ett bra stativ. Detta gör att kameran står kvar i sin position och hålls stabil. Det finns flera olika stativ, men ofta används ett tyngre stativ till stillbildsfotografering i studio. Detta stativ minskar vibrationer som annars kan förstöra ett foto.

En annan sak som är bra att ha är olika skärmar och bakgrunder. Många använder en fondvägg eller så hänger de upp tyg på rulle i en passande färg. Om man väljer att använda en vit vägg som bakgrund måste denna belysas riktigt för att inte bli grå på fotona. En reflexskärm kan ofta också användas för att skuggor ska lättas upp, samt för att ljuset ska reflekteras bättre. Reflexskärmar finns i flera storlekar och kommer ofta med flera olika färger.

freedom