Hur du tar de bästa barnporträtten

Att fotografera barn är inte riktigt som att fotografera vuxna. De gör helt enkelt inte alltid det du önskar och ibland är de för små för att ta instruktioner. När du fotograferar barn bör du istället vara flexibel och snabbt kunna se möjligheter när de dyker upp. Ofta tycker släktingar mer om de spontana bilderna där barnets personlighet lyser igenom, men ibland önskar de sig ändå mer traditionella porträtt. Här kommer några tips på hur du kan ta porträttfoton utan att vara i en studio.

Det som utmärker en porträttbild är att personen som porträtteras är i fokus, medan bakgrunden ofta är lite suddig. Om du inte är van vid att fotografera i manuellt läge kan du använda kamerans porträttinställning. Lägg fokus på ögonen eftersom det är dit vår blick dras i första hand. De bör därför vara den skarpaste delen av bilden. Kom alltid ner på barnets höjd. Det kan ibland se gulligt ut med fotografier tagna uppifrån, men de bästa bilderna får du när du är i barnets ögonhöjd.

Med hjälp av kläder, accessoarer och tillbehör fixar du rätt stil. För ett färgglatt porträtt kan du be föräldrarna att sätta på barnet kläder i klara kontrastfärger, till exempel rött och grönt. Ett stilrent porträtt får du med klassiska snitt på kläderna och dämpade färger. Lägg gärna till effektskapande prylar, till exempel fina leksaker i trä, en gammal kappsäck eller barnets favoritgosedjur.

Välj en neutral bakgrund. Har du tur finns det en enfärgad vägg i närheten, till exempel en garagevägg i vit puts. Ett plank kan också bli en bra bakgrund. Om du befinner dig på en öppen plats, till exempel på en äng eller i en park, kan det bli fint utan bakgrund. En häck eller buskar kan också det bli fint om de är lite ur fokus. Vill du ha en slät, vit bakgrund men inte har en professionell sådan att tillgå kan du själv skapa en med små medel. En gammaldags projektorduk står hyfsat stadigt och är slät och vit. Du kan också hänga upp ett tyg, till exempel ett slätstruket lakan.

Ljuset är en viktig faktor och har du inte professionella blixtar att tillgå är det bättre att du använder dig av naturligt dagsljus än av glödlampor eller kamerans inbyggda blixt. Kan du inte vara utomhus bör du vara nära ett fönster med gott ljusinsläpp. Stå någon meter in i rummet och alltså inte precis vid fönstret. Det bör inte vara sol in genom fönstret eftersom det kan ge hårda skuggor. Ett milt ljus är att föredra. Du kan köpa en reflexskärm för en billig peng som du kan rigga upp på andra sidan den du fotograferar eller så kan du be någon hålla den åt dig. Den kastar tillbaka ljus på barnet så att du inte får en skuggsida. Det går också bra att själv bygga en reflexskärm.

Det är med andra ord ganska enkelt att med små medel och utan tillgång till en studio ta fina porträtt av barn.

freedom