Hur går man tillväga?

Hur är det då att arbeta som fotograf? Om man verkligen brinner för detta är troligen yrket det bästa som finns. Det är dock inte alltid lika underbart. Om man vill arbeta med fotografering måste man vara beredd på att ta sig an olika utmaningar på bra sätt. Man måste också vara en bra problemlösare inom yrket. Under en månad kan man som fotograf få hur många uppdrag som helst, medan man en annan månad kan räkna på fingrarna och verkligen hoppas på ett telefonsamtal eller en beställning. Då måste man vara beredd på att lansera egna projekt för att hålla sig sysselsatt.

Många som vill bli fotografer vågar aldrig satsa helt och full på att faktiskt bli det. Ett av de allra bästa tipsen är att bestämma sig för vilken typ av fotograf man vill bli och verkligen ge allt man har inom det området. Om man vill fotografera bröllopsbilder, porträtt eller reklambilder kan det vara läge att sluta fotografera stenar och ankor. En fotointresserad tenderar att fota allt möjligt som inte säger ifrån i början av sin karriär. En amatörfotograf fotograferar självporträtt, blommor, naturbilder och husdjur. Men hur vet ett företag att man tar bra bilder för reklam när bara massa bilder på ett husdjur finns att visa upp? Då kan det vara läge att istället bli en djurfotograf.

Om man vill bli fotograf för reklambilder, då är det just det man ska fota. Om man vill bli bröllopsfotograf är det bröllop man ska besöka. En bra idé kan vara att ge brudpar en gratis fotografering. Då har man sedan ett par bilder man kan använda i portfolion. Om man vill bli fotograf för reklam kan det vara en bra idé att besöka en butik eller ett företag och fråga om man fårskapa reklambilder för det företaget. Även om företaget inte använder bilderna har man testat genren och man får också bilder till sin portfolio.

Innan man gör detta kan det vara bra att ta en eller flera fotokurser för att lära sig genrens grunder. Det gäller att våga utmana sig själv genom att fotografera främlingar eller platser man inte varit på förut. Detta kan kännas jobbigt men ju mer bekväm man blir desto mer kan man fokusera på att vara kreativ. Det kan ofta vara bra att kontakta andra fotografer för att höra hur de gått tillväga. Det finns inga hemliga vägar för att bli fotograf, men man kan ofta bli inspirerad av andra. Det är bara att fråga! Man måste våga göra fel om man ska bli en bra fotograf. Om man inte vågar göra fel kan man heller inte ta tillräckligt många bilder för att få ihop tillräckligt många till ett projekt.

freedom