Tillbehör till blixtarna

Om man ska arbeta i en fotostudio behöver man också ofta en hel del tillbehör till blixtarna. En av de allra viktigaste tillbehören till blixten är en bouncer. Denna hjälper till att modifiera ljuset. Bouncern används för att mjuka ner ljuset och för att det ska spridas jämnt över det motiv man ska fotografera. Denna kan också minska risken för röda ögon. Om man använder en bouncer sitter blixten bakvänt monterat i den, och ljuset studsar därför ut på motivet.

En softbox är ett annat viktigt tillbehör till blixten. Detta är en form av ljuslåda man fäster på blixten. Ljuset mjukas ner och blir mer milt och behagligt genom användande av softboxen. Man kan både få karaktärsljus och allmänljus beroende på hur softboxen placeras. Framför allt används denna vid porträttfotografering eller vid reportage för tidningar eller liknande.

Om man ofta fotograferar grupper i studion är en paraplyreflektor som monteras på ljuskällan viktig. Det finns fyra olika typer av dessa – en vit, silver och en guldfärgad som alla ska vändas med sin undersida mot motivet för att ljuset ska reflekteras rätt. Den sista varianten är transparent och den vänd med ovansidan mot motivet för att ljuset ska mjukas upp.

freedom