Välj rätt kamera

Det kan kännas som en riktigt snårig djungel att ge sig in i när man bestämt sig för att man vill ha en ny kamera, särskilt om man tidigare bara fotat med telefonen. Många telefoner har dessutom riktigt bra kameror nuförtiden och om man köper en kamera vill man ju inte byta ned sig och få sämre kvalitet på bilderna. För att komma fram till vilken typ av kamera man ska köpa behöver man först fundera över vilka behov man har. Är man en person som mest kommer att fota under en weekend utomlands? Eller kanske fotar man sport och behöver en kamera som är riktigt bra på serietagning? Kanske vill man ha en kamera som passar för alla tänkbara situationer som kan dyka upp framför en?

Börja med att göra research

Kolla runt mycket online och titta på vad andra fotografer vars bilder du gillar har för kameror. Ofta blir man förvånad då vissa fotar med enklare kompaktkameror men tar ändå fantastiska bilder. Läs recensioner av kameror du blivit intresserad av, andra kunders omdömen är ovärderliga. Åk också till olika elektronikaffärer för att klämma och känna på kamerorna i verkligheten. Att de ligger skönt i handen är viktigare än vad man kan tro.

Kompaktkamera eller systemkamera

Det är något visst med att känna tyngden av en systemkamera i sin hand. Den ger en känsla av professionalitet och med en sådan i handen kommer alla att tro att man är en riktig fotograf. Men är den verkligen helt nödvändig för de behov du har? Svaret är att det beror helt på vad du ska ha den till. Många köper en systemkamera som sedan får ligga och damma på en hylla på grund av att man inte orkar lära sig alla inställningar eller släpa med den när man ska ut och fota. Känner man däremot att ens mobilkamera inte räcker till, utan man saknar vissa funktioner så som att kunna zooma, byta objektiv och efterbehandla bilderna i datorn kan en systemkamera vara värd pengarna. En kompaktkamera passar för den som tar många ögonblicksbilder och vill ha en kamera som är snäppet vassare än telefonen. Den är dessutom smidig att ta med vilket ökar chanserna för att den faktiskt kommer att bli använd.

Budget och märke

Tyvärr är det ju inte bara att välja och vraka och få exakt den kamera man vill ha utan även plånboken måste få säga sitt. Gör en budget för hur mycket kameran får kosta innan du börjar leta så slipper du fastna för en kamera du ändå inte har råd med. Vissa märken är dyrare än andra, men det betyder inte att de är bättre för den sakens skull. Testa kamerorna du är intresserad av och välj den som passar din budget, dina behov och inte minst dina händer.

freedom