Det perfekta leendet

Modellfotografering kan vara både kul och frustrerande. Samtidigt som man får träffa olika människor och använda roliga miljöer och uttryck, är det inte alltid lätt att fota sina modeller. Vissa människor tycker till exempel att det är lite nervöst eller obehagligt att bli fotograferade och andra vill lite för mycket med sina foton och inser inte att resultatet inte blir bra. Som fotograf är uppgiften inte bara att rent tekniskt åstadkomma bilder, utan även att kunna få modellen att slappna av och posera rätt.

Bland det vackraste som finns, både på bild och ute i verkligheten, är ett snyggt och naturligt leende. Alla ansikten blir attraktiva med dels rena, vita tänder och dels ett genuint glatt uttryck. För att det första ska uppnås behöver man gå regelbundet till sin tandläkare och även på egen hand sköta sin munhygien väl, och för att leendet ska bli naturligt finns det knep som en fotograf kan tillämpa.

Tänk på posen

Om man inte själv är fotograf kan det vara svårt att förstå vad som gör sig bra eller inte på bild. Ett vanligt misstag bland oerfarna modeller är att de försöker se för sexiga eller tuffa ut med krystade och töntiga resultat. Det här är något som professionella modeller får lära sig mycket snabbt, och trots att de har hårdare krav på sig rörande längd och vikt är det just de modeller som kan variera sina stilar och ansiktsuttryck som blir de mest populära.

Ett av de bästa sätten att få en obekväm modell att se naturlig ut på är att hålla en lättsam och trevlig konversation under fotograferingens lopp. Det uppmuntrar också modellen till att gestikulera och att ändra på sin kroppshållning, vilket snabbt kan dokumenteras med kameralinsen. Man kan också be modellen att göra riktigt fula grimaser, då det brukar leda till ett härlig, spontant och helt naturligt skratt efteråt som blir oerhört fint på bild. Ett annat knep som många fotografer tillämpar är att be modellen berätta om en pinsam eller dråplig erfarenhet, vilket inte bara leder till ett animerat uttrycksregister men också underbara skratt och leenden.

Barn och djur

Även om de är hur söta som helst är barn och djur ofta fotografens värsta mardröm. De varken vill eller kan samarbeta i de flesta fall, och då fotografen är en främling brukar de ägna den mesta tiden åt att antingen stirra allvarsamt eller att helt strunta i honom eller henne. För att få bra bilder på två- eller fyrbenta småttingar kan man antingen byta till ett teleobjektiv, gömma sig i buskarna och ta bilderna på avstånd eller att ha ett antal distraktioner till handa, som leksaker, såpbubblor och ljudeffekter. Medan modellen tittar nyfiket eller skrattar åt det fåniga ljudet kan man ta ett perfekt porträtt.

freedom