Rätt utrustning för resan

Ett bland de stora nöjena med att resa är att hitta intressanta händelser, människor och saker att fotografera. När vi står i ett vidunderligt vackert landskap, så vill vi kunna fånga det på bild och ta med känslan hem – som de professionella fotograferna gör. När vi sedan tittar på våra bilder, så ser det sällan storslaget ut. Detsamma gäller när vi sitter på en mysig restaurang på kvällen: vi tar kort för att få med oss semesterkänslan hem och ser sedan ett halvmörkt kort med kritvita ansikten upplysta av kamerans blixt. Sedan finns det en annan klassiker: inga kort alls – i alla fall inte med den dyra kameran. Hur ska du tänka kring fotografering och resa? Du ska nu få tips på rätt utrustning för resan.

Systemkamera

Om du tycker om att fotografera och vill förbättra dina kort i ett redigeringsprogram, så bör du satsa på en digital systemkamera. Med flera av de nyare systemkamerorna kan du också filma. Om du känner att du spenderat pengar på din resa, så vill du ta bra kort. Då kan ett snabblån hos Lånakuten vara en tanke – se isåfall till att du också snabbt kan betala tillbaka. Genom att ta med en systemkamera så kan du ta närbilder på blommor och mat, men också justera bländare och ljusinsläpp och kunna besluta själv vad som ska vara i fokus på bilden. Om du är skicklig så kan du ta ett fint kort från badstranden där bara din familj är i fokus – alla andra är suddiga.

Om du köper en systemkamera bör du också köpa till objektiv. Om du tycker om att fotografera natur, som fjäll, ängar och stränder är ett vidvinkelobjektiv bra. Du kan skaffa mellanringar för att komma riktigt nära och skapa intressant kort med detaljer i blommor och natur.

Det negativa med digitala systemkameror är dels att de är dyra, dels att de är tunga. Om du önskar att du hade kunnat fånga förra semestern bättre på bild, tycker om att fotografera och ser det som en viktig del av en resa, så bör du satsa på en systemkamera.

Kompaktkamera eller bara mobiltelefonen

Många av dagens mobiltelefoner tar mycket bra bilder och för många räcker det med en mobiltelefon på resan. Är det så att du tycker att en systemkamera känns för stor och dyr, och en mobil för tråkig för att kunna fånga skönheten i Italien, så kan du titta på kompaktkameror. Dagens kompaktkameror är små, lätta, men ger mer möjligheter än mobiler. En kompaktkamera är också bättre om du vill kunna gå omkring och filma, då de kan sättas fast på stativ som minskar effekterna av dina rörelser.

Actionkamera

Om du vill filma när du gör något, som när du åker slalom i fjällen eller cyklar i Alperna, så finns det actionkameror. De tål tuffare behandling och är ofta vattentäta. Med en actionkamera kan du filma medan du dyker vid ett korallrev och fånga de vackra fiskarna och djuren på bild.

freedom