Hur du kommer igång med fotografering

En spännande hobby som blir allt mer populär hos svenskar är att fotografera. Att köpa en bra kamera är inte längre lika dyrt som det var en gång i tiden. Många upptäcker sitt intresse med mobilkameran eller en billig digitalkamera för att sedan satsa på en ordentlig systemkamera som kan ta högkvalitativa foton. Exakt vilka funktioner man behöver är ganska individuellt och beror på ambitionsnivå, vilka motiv man föredrar och om man vill kunna hantera särskilda utmaningar som att ta bra bilder på natten. Nedan följer några goda råd för dig som är nybörjare.

 

Lär dig hantera din kamera

Oavsett vilken kamera du har valt, se till att lägga tid på att gå igenom manualen. Det är ingen mening att ha en massa olika funktioner om du inte ens vet vad som är syftet med dem. Med rätt inställningar finns chansen att slippa en hel del arbete med att efterbehandla foton. Glöm heller inte bort att alltid ha med ett extra batteri. Likt för mobiltelefoner där en mobilladdare bör finnas nära till hands, riskerar du att batteriet tar slut precis när du har läge att ta ett perfekt foto. Den gamla klyschan ”övning ger färdighet” gäller också i högsta grad för kameror. Ju mer du använder din kamera, desto bättre blir du på att hantera den.

Våga vara kreativ

Som nybörjare är det ganska vanligt att begränsa sig alltför mycket. Självförtroendet brukar bli lidande för den som börjar jämföra sig själv med professionella fotografer, trots att de fortfarande är nybörjare. Sedan vågar de bara ta bilder av en viss typ av motiv i perfekta förhållanden. Istället löner det sig att experimentera. Du kommer aldrig utvecklas som fotograf om du aldrig tar några risker. Det finns gott om exempel på fotografer som tagit med sin kamera och knäppt lite bilder mest på känsla, bara för att i efterhand upptäcka att några av dem blev otroligt lyckade. Sedan kan man dra vissa lärdomar av olika ljusförhållanden och motiv, för att till exempel köpa in utrustning som underlättar. Att enbart vänta på det perfekta fototillfället ger inte alls samma lärdomar.

Lär dig av proffsen

Ett av de bästa nybörjartipsen är att gå en fotokurs. Då får man chansen att lära sig grunderna ordentligt. Det finns gott om kurser att anmäla sig till, särskilt för den som bor i en storstad. Ett annan råd är att spendera tid i olika internetforum om fotografi och fotobloggar. Många brukar dela med sig av sina egna erfarenheter och även de som arbetar professionellt med fotografi brukar vara beredda på att svara på frågor och ge hjälp till nybörjare. Ingen förväntar sig heller att en nybörjare omedelbart ska ta perfekta bilder, så var inte rädd för att lyssna på lite konstruktiv kritik från andra fotografer.

freedom