Vad krävs för att bli fotograf?

Många drömmer om att kunna bli fotografer men vad krävs egentligen för att man ska kunna bli en sådan? Fotograf är inte någon skyddad titel och det innebär att vem som helst får kallas sig för det. Men finns det några utbildningar eller liknande för fotografer?

 

Högskoleutbildning inom fotografering

Om man vill lära sig lite mer om fotografering kan det vara klokt att gå en högskoleutbildning i fotografering och få lite mer kunskaper. Det finns flera olika kurser att gå på högskolan och de kan handla om allt från fotografering av landskap till redigering av de tagna bilderna. Ofta krävs det inga förkunskaper eller att man gjort högskoleprov med mera för att gå kurserna. Det kan dock vara lite lättare att få en plats på kursen om man har förkunskaper eller liknande.

Lära sig genom att göra

De allra flesta fotografer lär sig genom att göra. Det handlar helt enkelt om att man lär sig genom att fotografera olika saker ute i samhället. Man kan på så sätt direkt se vad en viss inställning på kameran innebär och liknande. Man kan lära sig en hel del av att läsa böcker, men man blir inte en duktig fotograf av det.

Misstagen lär också

Även om man varit ute och fotograferat länge och bara tycker att man får dåliga bilder kan det vara klokt att tänka på att även misstagen lär. Om bilderna blir oskarpa och man inte får med det man vill kan man komma ihåg det till nästa gång så att man kan förändra sitt sätt att fotografera. Det kan dock vara klokt att man ser till att man inte satsar för stort. Om man inte är så van vid fotografering och om man skaffat en ny kamera kanske man inte ska ta på sig ett stort uppdrag som inte kan göras om vid ett annat tillfälle.

Bra nybörjarmotiv

Det finns en hel del bra nybörjarmotiv att använda sig av när det gäller fotografering. Olika naturmotiv och landskap är ofta mycket bra. Man kan också gå till en park och fotografera blommor, insekter, vatten och mycket annat. Man kan egentligen säga att allt är bra nybörjarmotiv för en fotograf och även stora saker som bröllop med mera fungerar bra att öva på. Det som är bra att tänka på när det gäller till exempel bröllop och större evenemang är att man inte bör ta på sig uppdraget att vara enda fotograf om man inte känner sig helt säker. Det kan vara bra att ha en riktig fotograf anlitad som man sedan kan få lite tips av och dessutom kan man sedan själv fotografera lite och se hur bilderna blir. Kanske kan man få med saker som fotografen missar?

freedom