Sätt att nå marknaden

Det finns flera sätt en fotograf kan nå marknaden på. Ett av de allra vanligaste, och första betalda fotouppdragen en fotograf får är ofta att fota vimmel på nattklubbar eller krogar. Detta kan man hålla på med i många år. Ofta är det ingen genre en fotograf siktar efter att jobba i. Det är dock ofta ett bra sätt att lära känna sin utrustning samt få mängdträning på. Kraven kan vara lite olika beroende på vilka man fotar för. En etablerad vimmelsajt som lägger ut bilder från Stockholms mest populära innekrogar har ofta högra krav på bildernas kvalitet än vad det är på lokala krogar och sajter.

Ett annat sätt som många nya fotografer använder för att nå ut på marknaden är att arbeta med skolfotografering. Alla de största skolfotoföretagen söker nya fotografer inför varje säsong. Många av dessa arbetar bara en eller två säsonger så omsättningen är mycket stor. Man har ganska stor chans att få arbete där om man bara har intresse, lite erfarenhet samt söker hos några olika företag. Ofta anses just skolfotografering vara ett av de första mer seriösa jobben man gör inom fotografering. Man kan titulera sig yrkesfotograf eftersom man faktiskt arbetar som fotograf under veckans fem arbetsdagar. Arbetet är dock sällan särskilt kreativt eftersom man i regel fotograferar samma bilder flera gånger i rad, samma dag. Man lär sig dock otroligt mycket. Man blir säker och bekant med sin utrustning och man lär sig dessutom att bemöta människor i olika åldrar, samt att vara representativ. Detta är mycket viktigt. Ofta tillhandahåller företaget inom skolfotografering egen utbildning så ofta behövs int så mycket erfarenhet. Att vara socialt kompetent, samt att man kan möta människor på ett bra sätt är ofta viktigare än tidigare erfarenheter. Man kan dock inte leva på skolfotografering året runt eftersom att det är helt säsongsbetonat.

Under de senaste åren har också hus-och lägenhetsfotograferingar vuxit i popularitet. Kraven på kreativitet och bildkvalitet är dock mycket hårdare här än vad de är när det gäller skolfoto eller vimmelfotografering. Det krävs ofta att man har en egen firma och kan fakturera om man vill arbeta med detta. Anställningar är mycket sällsynta. Detta arbete kräver att man kan sin utrustning och att man har en hel del erfarenhet inom fotografering och ljussättning. Dessa bilder används ofta för bostadsförsäljning och liknande, och bra bilder säljer självklart bättre än dåliga så man måste veta vad man gör.

freedom