Tjäna pengar på stockfoto

Om du tycker om att fotografera kan du tjäna pengar genom stockfotografering. Då fotografering är en ganska dyr hobby, kan det vara bra om den kan betala sig själv. Du ska nu få tips på hur du kan omvandla din hobby till en sidoinkomst.

Fotografera

Att fotografera är nästan lite av en livsstil för många. Det är en kombination av teknik och estetik. För att ta bra foton behöver du en bättre kamera, bildbehandlingsprogram, men också tid. Det tar tid att åka iväg till olika platser för att ta det perfekta kortet. Hobbyfotografer är ofta kreativa individualister som tycker om frihet och vill gå sin egen väg; ungefär som klädmärket Moose Knuckles – perfekta kläder vare sig du ska fotografera norrsken i fjällen eller Stockholms innerstad. Snygga och tåliga.

Stockfoto

Ett sätt att tjäna pengar på att fotografera är att lägga upp dina bilder på en stockfotobank. Stockfotobanker är bildbanker där företag, media och vanliga människor köper bilder. På fotobankerna finns det miljontals bilder, i olika kategorier som ekonomi, hälsa eller politik. Varje bild i sig kostar inte mycket, utan inkomsten kommer utav att bilderna kan säljas om och om igen. Köparen betalar alltså för att få använda bilden, men andra kunder kan också använda exakt samma bild. Det är orsaken till att vissa bilder kan synas hos flera företag samtidigt: de har helt enkelt köpt samma bild från samma stockfotobildbank.

För att du ska kunna tjäna pengar på stockfotografering behöver du skicka in några bilder till bildbanken, och bli godkänd – bildbanken vill försäkra sig om att du håller en viss kvalitet. Du bör först studera foton på bildbanken som har många försäljningar och försöka ta liknande kort.

De bästa korten på bildbankerna är inte konstnärliga kort, utan är tagna utifrån ett kommersiellt syfte. Det innebär att en bild på ett mycket grönt äpple kan ha ett större ekonomiskt värde, än ett vackert suggestivt kort av en dimmig morgon i svartvitt. Om du tycker om att fotografera natur och djur, är det också motiv som är intressanta, då många bloggare använder bildbanker för att få snygga kort, och tycker om bildsköna och söta bilder.

Om du verkligen vill tjäna pengar på stockfoto bör du använda modeller, alltså fotografera människor. Det finns tydliga regler kring att använda modeller. Personerna måste underteckna ett avtal, då dessa bilder kan publiceras i vilket sammanhang som helst, världen över. För att få en inkomst på stockfoto måste du dels bli godkänd genom att ta bra kort, dels ha kommersiellt intressanta bilder, men du måste också skapa en stor bildbank. Fotografer som lever på stockfoto på heltid har tusentals bra bilder upplagda.

Att få inkomst på stockfotografering kräver tid och visst strategiskt tänkande. Det är också bättre att du bara satsar på kvalitet, än att du fyller ut din portfolio med halvdana bilder. Du kan också ta bra bilder på kända platser, som Sveriges riksdag eller Eiffeltornet i Paris – sådana foton är alltid aktuella.

freedom